Wie?

Mijn Verhaal
me_2011
Na 12 bevlogen jaren in de wetenschap, het roer drastisch omgegooid en een schrijfburo gestart. Ik heb jaren in Engeland gewoond en daar ook biochemie gestudeerd en in 2005 als celbiologe gepromoveerd. Daarna naar Utrecht verhuist om daar aan de Universiteit te werken, eerst als post-doc later als universitair docent. En nu op dit punt beland; serieus aan het schrijven geslagen én begonnen aan een tweede studie: wijsbegeerte. Mensen omschrijven mij als enthousiast, veelzijdig, eigenzinnig, inventief, scherp, open-minded, pragmatisch, doelgericht en met een flinke portie lef en wilskracht.

Maar waarom een succesvolle wetenschappelijke carrière opgeven en gaan schrijven? In 2013 viel ik uit wegens een chronische stofwisselingsziekte, en begon ik echt serieus met schrijven. Ik merkte al gauw dat door het experimenteren met verschillende vormen ik hiermee helemaal mijn ei kwijt kon. Wat een verassing! Schrijven over de wetenschap en de filosofie; in dichtvorm, als gedachten-dagboek, als opiniestuk, of als journalistiek artikel, gaf veel meer voldoening dan het doen van proefjes alleen.
Vooral dagboekschrijven heeft mijn hart gestolen. Autobiografisch schrijven is spiegelen met woorden, het resultaat levert soms verbluffende inzichten over wie jij eigenlijk echt bent als je je in woorden bloot geeft. Mijn eigen ervaring? Het schrijven komt van mij maar is niet van mij. Met andere woorden, ik ben de auteur maar niet de verteller. Het schrijven schrijft zijn eigen verhaal. Dát is de magie van schrijven! Dat maakt schrijven juist zo onvoorspelbaar en onweerstaanbaar leuk. Ik sta zelf vaak versteld wat er allemaal op papier gebeurt. Het is deze verwondering die me motiveert door te schrijven; (zelf)kennis, zingeving en inzicht die letterlijk als inkt op papier uitkristalliseert, en zich als nieuwe werkelijkheid openbaart.

Ik heb inmiddels een aantal opleidingen gevolgd in het kader van omscholing. In 2013 heb ik met goed gevolg een intensieve cursus wetenschapsjournalistiek (SCV) onder leiding van Sander van Walsum (Chef redactie Opinie & Debat VK) afgerond. In september van dit jaar ben ik gestart met twee filosofie opleidingen aan het ISVW: de beroepsopleiding Filosofisch Practicus onder leiding van Harm van der Gaag (van Filosofische Praktijk “Denk Dieper“) en de basisopleiding Filosofie in de Praktijk onder leiding van Miriam van Reijen. Verder studeer ik voor een bachelor graad wijsbegeerte aan de Universiteit van Londen- Birkbeck, en ben ik bezig m’n eigen filosofische praktijk op te zetten om in de toekomst mensen te begeleiden omtrent levensvragen, zingeving, hoogbegaafdheid, en omgang met chronische ziekte.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove